Advies bij problematisch verzuim

Komt dit je bekend voor?

  • Het loopt niet lekker in ons bestuur, onze directie, in mijn team. Er is gedoe
  • Er speelt problematisch ziekteverzuim, soms met stress- of burn-out klachten
  • Mijn medewerker functioneert niet goed
  • Ik heb zelf stress of burn-out klachten

De investering in Relaxed Ruziemaken verdient zich met gemak terug. Als we alleen al kijken naar de financiële gevolgen van ziekteverzuim van een enkele werknemer. Ongeacht alle overige kosten ben je allen aan verlies van arbeidsproductiviteit al meer dan € 250,00 per werkdag kwijt. En denk ook eens aan stroeve verhoudingen met een leidinggevende, managers die op elkaar niet goed begrijpen, al die schurende, tijdvretende situaties. Stel je eens een stijging in de arbeidsproductiviteit van 10-20 % voor. Dat is haalbaar als er geen tijd en energie wordt vermorst met gedoe en problemen.

Ik ben er voor momenten nodig dat je twee extra ogen en oren hebt om mee te overleggen, te sparren. Samen analyseren wat er speelt en wat er aan kan worden gedaan.

rates-intro-image

We gaan samen analyseren wat er aan de hand is. Heeft het te maken met het werk zelf of met problemen thuis. We maken een plan. Dat kan variëren van gesprekken, coaching, een opleiding of ander werk. Vaak lukt het daarna om een bodem te leggen om verder te kunnen. Soms moet ieder zijn of haar knopen tellen en is uit elkaar gaan de beste optie. Dan kiezen we voor mediation.

Een mediationpoging verslechtert nooit je positie bij de rechter. Je geeft geen standpunten of argumentatie weg met een mediationpoging. Mediation is namelijk vertrouwelijk. Mocht het onverhoopt tot een procedure komen dan mag niets wat er is besproken of schriftelijk vastgelegd bij de rechter terecht komen. Dit leggen we vooraf schriftelijk vast. Rechters waarderen het juist dat je een mediationpoging hebt gedaan. Soms stellen ze het zelfs verplicht.
Geef het dus een kans. Procederen kan altijd nog.

Je bent directeur, HR Manager, schoolleider, leidinggevende. Je medewerker zit ziek thuis. Eerlijk gezegd ben je er van overtuigd dat er niet echt een medische oorzaak is.

Misschien heeft de medewerker problemen in de privésfeer, loopt het allemaal niet zo lekker meer op het werk, zijn er moeilijke relaties met collega’s, worden deadlines en doelen ineens niet meer gehaald. Misschien dreigt er een reorganisatie of is deze al aangezegd.

Langdurig ziekteverzuim (vanaf 4 weken) blijkt voor het grootste deel een niet-medische oorzaak te hebben. Privé problemen, conflicten op het werk of gebrek aan motivatie zijn de oorzaak van 61% van het totale langdurige ziekteverzuim!

Vrouwen verzuimen nog veel vaker langdurig verzuimen als gevolg van overbelasting door de zorg voor anderen (0,9% tegen 0,3% bij mannen). (Bron: AON, 13 nov. 2014)

En dan zit je opgescheept met de Wet Poortwachter en de AVG.

Je mag niet eens vragen naar de medische oorzaak in verband met privacy. De bedrijfsarts kijkt met een medische bril en zit opgescheept met allerlei protocollen, casemanagers zijn alleen bezig met het bewaken van allerlei procedures en het dossier Je hebt een verzuimpakket afgesloten en betaalt daar flinke premies voor maar je hebt de indruk dat je er werkelijk niets mee opschiet. Dat klopt ook in de praktijk. De wet Poortwachter is m.i. een gedrocht geworden waarbij iedereen alleen maar bezig is met het op orde krijgen van een dossier. Waar het daadwerkelijk om gaat wordt ondergesneeuwd.

Vier op de vijf HR-managers vinden dat de leidinggevenden in de organisatie het beste sturing kunnen geven aan verzuimbegeleiding. Maar over de wijze waarop die begeleiding in de praktijk gestalte krijgt is meer dan de helft niet tevreden. Dat blijkt uit een onderzoek dat Arbo Unie deed onder ruim 168 HR Managers over verzuim en inzetbaarheid.

Dit moet en kan anders!

Als je je zoals ik, elke dag bezighoudt met het oplossen van conflicten als advocaat-mediator en verzuimspecialist met meer dan 34 jaar ervaring kun je problemen bij de bron aanpakken en zo snel mogelijk oplossen.

Graag ben ik jouw Sparringpartner en analyseer ik samen met jou wat er eigenlijk speelt en hoe we dit gaan oplossen. In deze fase is mediation nog helemaal niet nodig en zie ik mijzelf veel meer als de loods die de zaak met een goed gesprek kan gaan vlot trekken. Onmiddellijk in actie komen kan echt ongelooflijk veel kosten en ellende voorkomen. Een verzuimdag in een bedrijf kost gemiddeld al € 250,00 per dag aan verlies arbeidsproductiviteit, overdracht taken, werkzaamheden ten behoeve van Wet Poortwachter en noem maar op. Bovendien moet je de eerste ziekteweek al vaak voor je eigen rekening nemen en stijgen je premies voor bij iedere langdurig zieke werknemer. Echt, mijn kosten vallen daar uiteindelijk bij in het niet.

Mijn juridische kennis zorgt er voor dat we vanzelfsprekend oog hebben voor de Wet Poortwachter maar dat we vooral snel en oplossingsgericht aan de slag gaan. Vaak kan de lucht worden geklaard met een paar goede gesprekken en soms is het ook duidelijk dat de wegen moeten scheiden. In dat geval kan de zaak met een nette vaststellingsovereenkomst worden afgewikkeld.

Als er sprake is van externe problematiek zoals een echtscheiding, mantelzorg et cetera dan kunnen we creatief kijken hoe dit kan worden opgelost.

Mocht er sprake zijn van onderliggend trauma dan breng ik je in contact met een goede en doeltreffende coach voor de medewerker zodat we gezamenlijk het probleem gaan oplossen.

Respectvol, deskundig, vasthoudend en creatief zijn daarbij kernwoorden.

Neem contact met mij op, het eerste half uur neem ik voor mijn eigen rekening!

Is dat per se slecht, stress?

De Hartstichting is hier duidelijk over. Gezonde stress kan eigenlijk geen kwaad. Dit houdt je scherp en zet je “ aan”. Je hebt zelfs een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren.

Ongezond wordt het als je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Dat is bijvoorbeeld zo als je lange tijd achter elkaar last van stress hebt.

Overspanning en burn-out komt vooral voor bij mensen die de lat hoog leggen. Je wilt het perfect doen, snel doen, het beste van jezelf geven of anderen blij en tevreden houden. Je hebt weinig consideratie met jezelf.

Vaak gaat dat heel lang goed, je doet je werk in een flow. Je verzet bergen. En dan ineens gebeurt er iets: je hebt jarenlang hard gewerkt, je bent productief geweest, je ging als een tierelier en je omgeving waardeerde je. En het lijkt haast of van de een op de andere dag dit allemaal weg is. Ineens lijken je werk en jij helemaal niet meer te passen. Alsof je een van je twee lievelingssokken kwijt bent.

  • Je bent extreem vermoeid, hebt een kort lontje, kunt om niks uit je plaat gaan of gaan huilen.
  • Je voelt je uitgeput, krijgt stressklachten.
  • Je hebt het gevoel dat je het overzicht dreigt kwijt te raken.
  • Je lichaam begint te protesteren. Allerlei onverklaarbare klachten zoals pijn in je onderrug, buikpijn, maagpijn, hoofdpijn en je    slaapt belabberd.
  • Je voelt je onrustig, soms zelfs angstig.
  • Je hebt het gevoel dat je alleen maar ballen in de lucht aan het houden bent en niet eens meer rustig kunt nadenken of ontspannen.

Vaak is het een trigger die zorgt voor deze omslag. Een vervelende boodschap op je werk, relatieproblemen, ziekte in je familiekring. Een week vakantie helpt niet. Je besluit je ziek te melden. En dan lijkt ineens de uitputting compleet.

Rust nemen, bewegen, goede voeding, de lat niet te hoog leggen en noem maar op. Gaat allemaal helpen. Maar het is niet genoeg.

Ik ben er van overtuigd dat onder heel veel burn-out klachten eigenlijk een probleem of conflict ligt. Vaak is het een conflict in jezelf. In je hoofd zijn allerlei tegenstrijdige boodschappen aan het werk. Je blijft in een kringetje ronddraaien.

Het kan ook een probleem of conflict buiten jezelf zijn: met een collega of met je leidinggevende, onduidelijke eisen, te strakke deadlines.

De meeste mensen die ik spreek (als mediator of burn out begeleider) houden helemaal niet van conflicten en gaan ze liever uit de weg.

Ik niet, Ik hou niet van zo’n tapijt waar alles ondergeschoven is of van een vis die ergens onder de tafel ligt te stinken. Bovenop kun je hem gewoon fileren. Mijn eerste stap is dan ook om eens even onder die samen onder die tafel te kijken wat er nou eigenlijk speelt.

Hoe krijg je je mooie leven weer terug?

Begin met het invullen van de burn-out assessment- werk- tool. Ontwikkeld door de Koninklijke Universiteit Leuven en de Universiteit Utrecht.

Vul hem in en dan stuur ik je kosteloos de uitslag toe met tips op maat.

https://www.korvermediation.nl/burn-out-test-lite/